İliç’te dünyanın en hızlı toprak kayması yaşanmış

COŞKUN ERGÜL / Ankara – Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’ndaki sunumunda, toprak kaymasında, malzemelerin Sabırlı Deresi’ne ve manganez ocağına yayıldığını, yaklaşık 3 milyon metreküplük malzemenin ise askıda yerinde kaldığını söyledi.

Gökçeoğlu, “Stabilitesini kaybeden malzeme yaklaşık 2 dakikada toplam 800 metre hareket etti. Ortalama 10 metre/saniyelik bir hıza ulaştı. Bu, dünya heyelan sınıflamasında karşılaştığımız en yüksek hız. Bu hız, ortalama hızdı. Yer yer bunun 30 metre/saniyeye yükseldiğini biliyoruz. Sabırlı Deresi ve manganez ocağına doğru akışta hız 30 metre/saniyenin üstüne çıkmış durumda. Dolayısıyla buradan herhangi bir canlının kaçması mümkün değildir” ifadesini kullandı.

‘JEORADAR İNCELENMELİYDİ’

Jeoradar verilerine göre, İliç yığınında geçen yılın kasım ayından itibaren hareketlenmenin ve bu hareketlerde de giderek artan bir ivmelenmenin olduğuna işaret eden Gökçeoğlu, “Jeoradar verileri dikkatlice incelenseydi can kayıpları engellenebilirdi” görüşünü dile getirdi.

Gökçeoğlu, “Eğer araba, cep telefonu ve bilgisayar kullanmak, ev ve yol yapmak istiyorsanız, madenlere ihtiyacınız var. Bunu yapacağız ancak bunu yaparken mutlaka insan hayatına, suya ve doğal çevreye zarar vermemeye çalışacağız” diye konuştu.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Heyetini kabul etti –  Ankara Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyetinde yer alan TBMM Başkanvekili ve Van Milletvekili Pervin Buldan ile Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.…

Jhon Duran resmen Fenerbahçe’de –  Ankara Haber

Sarı-lacivertli kulüpten transferle ilgili yapılan açıklamada, “Kulübümüz, Al Nassr FC forması giyen Jhon Duran’ın 1 yıllığına kiralık olarak kadromuza katılması konusunda hem kulübüyle hem de oyuncuyla anlaşmaya varmıştır. Futbolcumuza, çubuklu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir