İSTTELKOM, fiber altyapı şirketinden multi cloud ve sistem entegratörü şirketine dönüşüyor – Ankara Haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) teknoloji grubu iştiraklerinden İSTTELKOM, güçlü fiber altyapısı ve veri merkezi üzerinden sunduğu hizmetlerin sayısını her geçen gün artırıyor.

 

Ayhan Sevgi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) teknoloji grubu iştiraklerinden biri olan ve fiber altyapı çalışmalarıyla tanınan İSTTELKOM, günümüzde önemli bir dönüşüm süreci yaşıyor. Başakşehir’deki veri merkezini büyüten ve hizmet yelpazesini genişleten İSTTELKOM, yalnızca İBB iştiraklerine değil, farklı kurumlara da hizmet sunuyor. İSTTELKOM Genel Müdürü Melih Geçek, bu dönüşümü ve geleceğe yönelik planlarını bizlerle paylaştı.

 

  • İSTTELKOM, fiber altyapı alanında çalışan bir şirket olarak biliniyor. Şu anda durum nedir?

İSTTELKOM, 2019 yılına kadar yalnızca fiber altyapı hizmeti sunan, İBB’nin küçük iştiraklerinden biriydi. Ancak o dönemde bir yol ayrımına gittik ve çalışmalarımızı ‘fiber altyapı’ ve ‘dijital dönüşüm’ olmak üzere iki ana başlıkta topladık. Artık sadece fiber altyapıyla değil, birçok farklı alanda projeler üretiyoruz.

Fiber konusunda, operatörlerin de bu alanda faaliyet göstermesi nedeniyle bir yetki karmaşası yaşanıyordu. Bu durum, fiber altyapının yaygınlaşmasının önünde büyük bir engeldi. Biz, operatörlerle iş birliğini güçlendiren bir anlayış benimsedik. İBB’nin yaklaşık 4 bin kilometrelik fiber hattı bulunuyor ve bunun 1.700 kilometresinin işletmesi İSTTELKOM tarafından yapılmaktadır.

Dijital dönüşümde ise veri merkezleri, IoT, yapay zeka, siber güvenlik ve 5G entegrasyonu gibi alanlarda projeler geliştiriyoruz. Uluslararası standartlara uygun bulut hizmetlerimiz ve sistem entegrasyon çözümlerimizle güçlü bir ekosistem oluşturuyoruz.

 

  • İSTTELKOM’un İstanbul’un dijitalleşmesine katkıları neler?

İstanbul’un dijital altyapısını güçlendirmek için 4 bin kilometrelik fiber ağı, 13 bin Wi-Fi erişim noktası ve 5.9 milyon abone kapasitesine sahibiz. Yeni sayısal telsiz iletişim altyapımızla güvenli ve kesintisiz haberleşme sağlarken, vatandaşlara ücretsiz ve sınırsız İBB Wi-Fi hizmeti sunuyoruz.

Veri merkezimiz üzerinden sunduğumuz hizmetler arasında IstMail projesi dikkat çekiyor. Ayrıca İBB’nin tüm veri altyapısını yöneten FKM projesiyle veri güvenliği ve iş sürekliliğini sağlıyoruz. İSTTELKOM olarak artık bir fiber şirketinden öteye geçerek multi cloud ve sistem entegratörü kimliğiyle kamu ve özel sektöre geniş kapsamlı hizmetler sunuyoruz.

 

  • Bu noktada nasıl bir ekosistem oluşturmayı planlıyorsunuz?

Tüm altyapımızı bir hizmet olarak diğer kurumlara sunabilir hale geldik. Global bulut sağlayıcıların edge hizmetlerini çok yakın bir zaman içinde kendi veri merkezimiz üzerinden sağlayabiliyor olacağız. Ayrıca veri merkezimizi diğer cloud firmalarında açtık. Böylece yaptığımız işbirlikleri ile ciddi bir kapasite artışı sağladık.  Global ve yerel bir çok yazılımın (belediyecilik , ERP, GIS, vb.) veri merkezimiz üzerinden servis olarak verilmesinin önünü açtık.

Belediyelere teknik danışmanlık, veri merkezi hizmetleri ve IoT projeleri sunarak akıllı şehircilik uygulamalarını genişletiyoruz. Böylece İstanbul’un teknolojik ekosistemini büyütmeyi hedefliyoruz.

 

  • İSTTELKOM’un teknolojik dönüşüm projeleri neler?

Analitik platformlar ve yapay zeka destekli iş çözümlerimizle stratejik karar süreçlerini destekliyoruz. Ayrıca, yapay zeka destekli çağrı merkezi asistanları ve veri analitiği tabanlı projelerle vatandaşların taleplerine hızlı yanıt vermeyi hedefliyoruz.

Bilişim Kontrol Merkezi’mizdeki SOC hizmetlerimizin yanı sıra yakında hayata geçireceğimiz NOC hizmetleriyle altyapıyı 7/24 izleyip operasyonel verimliliği artırmayı ve arızalara proaktif müdahale etmeyi planlıyoruz.

 

  • Kalifiye eleman yetiştirme konusunda neler yapıyorsunuz?

İSTTELKOM’da insan kaynağı ve yetenek gelişimi stratejilerimiz, genç yetenekleri keşfetmek ve desteklemek üzerine kurulu. İBB TechGelecek programımız sayesinde bugüne kadar 148 mezun verdik; 18’i İSTTELKOM ailesine katıldı. Yeni dönemde 6 yeteneği daha ekibimize dahil ederek geleceğin teknolojisini şekillendirecek güçlü bir ekip oluşturmayı hedefliyoruz.

 

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü


  • Related Posts

    Pazarlamada öne çıkacak 2025 trendleri – Ankara Haber

    Yeni yıl pazarlama dünyasına büyük fırsatlar sunarken, heyecan kadar belirsizlik de barındırıyor. Pazarlama faaliyetlerinin daha sürdürülebilir hale getirilmesi yönündeki baskı, performans hedefleriyle dengelenmeli. Bu durum, yeni kanalların nasıl ele alınacağından…

    Dijital kapsayıcılık ve güçlendirme çalışmaları hız kesmiyor – Ankara Haber

    Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından üyelerinin ve ekosisteminde yer alan paydaşlarının katkılarıyla başlattığı Teknolojik Eğitim Konteynerleri (TEK) / Teknolojik…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir