Robottan insana hayat tavsiyesi

ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar, genç kullanıcıların yaşlı kişiliklerini kurgulayarak gözlemlerini ve bilgece tavsiyelerini sunan yapay zeka destekli bir sohbet robotu üretti. “Future You” (Gelecekteki Sen) adlı projenin amacının, insanları gelecekte olmak istedikleri kişi hakkında bugün daha fazla düşünmeye teşvik etmek olduğu belirtildi. Makul yapay anılar üreten sohbet robotu, başarılı yaşam hakkında hikayeler anlatmak için kullanıcının mevcut isteklerinden yararlanıyor. 

Sohbet robotuyla iletişim kurmak için kullanıcılardan önce kendileri, arkadaşları, aileleri, iz bırakan deneyimleri ve gelecek hayalleri üzerine bir dizi soruyu yanıtlamaları isteniyor. Ardından program kullanıcının cevaplarını yaşlı benlik için anılar üreten robota aktarıyor. Bu, robotun sorulara yanıt verirken tutarlı olmasını sağlıyor. MIT Medya Laboratuvarı’nda proje üzerinde çalışan Pat Pataranutaporn, “Amaç uzun vadeli düşünme ve davranış değişikliğini teşvik etmek. Bu, insanları gelecekteki refahları için şimdi daha akıllıca seçimler yapmaya yöneltebilir” dedi.

GELECEKTEN ‘HABERLER’

Bir sohbette, biyoloji öğretmeni olmak isteyen bir öğrenci, kendisinin kurgulanmış 60 yaşındaki versiyonu olan sohbet robotuna kariyerindeki en ödüllendirici anı sordu. Sohbet robotu, öğrenciye, “Sen Boston’da emekli bir biyoloji öğretmenisin. Sıkıntıdaki bir öğrencinin notlarını yükseltmesine yardımcı olman büyük mutluluk verdi” dedi.

‘SOHBET ROBOTLARI FALCILAR GİBİ…’

Sohbet robotları (chatbot) kullanıcılarla metin veya konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi veren bilgisayar yazılımlarından oluşuyor. ABD’de Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırması ‘chatbot’ların objektif olmadığını, falcılar gibi duymak istediklerimizi söylediklerini ortaya çıkardı. Sohbet robotlarının objektif bilgi sağladığına dair yaygın inanışı sorgulayan çalışmada, söz konusu yazılımların kullanıcıları manipülasyonlara karşı duyarlı hale getirebileceği görüldü.
Manipülasyonun “Başkalarını kendi yararın için etkilemek” şeklindeki anlamı düşünüldüğünde,  ‘chatbot’ların riskli olduğu belirtiliyor. Araştırmanın yazarı Ziang Xiao, “İnsanlar yapay zeka tarafından oluşturulan bir metni okuduklarında tarafsız ve gerçeklere dayalı yanıtlar aldıklarını düşünüyor. Ama sohbet robotlarının verdiği yanıtlar, soruları soran kişilerin ön yargılarını ve eğilimlerini yansıtıyor. Yani aslında insanlar sohbet robotlarından kendilerinin duymak istediği cevapları alıyorlar” dedi.

Related Posts

Trendyol 1. Lig 2025-2026 Sezonu fikstürü belli oldu –  Ankara Haber

Orhan Saka Konferans Salonu’nda yapılan törene TFF Başkan Vekili Mecnun Otyakmaz, TFF Yönetim Kurulu üyeleri ile Trendyol 1. Lig’de yer alan kulüplerinin başkan ve temsilcileri katıldı. Fikstür çekimi öncesi konuşan…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Heyetini kabul etti –  Ankara Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyetinde yer alan TBMM Başkanvekili ve Van Milletvekili Pervin Buldan ile Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir